ABSTRACT
INTRODUCTION. Phytoestrogens are plant-derived compounds with structural similarity to 17-β-estradiol.
They are considered safer substitutes for synthetic drugs, especially in the treatment of menopause related symptoms. They are delivered to the body with diet or as dietary supplements.
AIM OF THE STUDY. The aim of the study was to assess consumer awareness of taking phytoestrogens with diet and supplements, as well as the benefits and risks of such supplementation.
MATERIALS AND METHODS. An original survey form was created for the purpose of the study, 133 questionnaires were completed online, and 100 were distributed to random respondents in the Silesian Voivodship.
The vast majority of the respondents (84.5%) was represented by women. The study group was diverse in terms of age, education and place of residence.
RESULTS. Most of the respondents (67.4%) encountered the concept of phytoestrogens. Common plants as: flax, sunflower, pumpkin, European olive and hops were indicated as phytoestrogen main sources. A small group of respondents (6%) was convinced of the effectiveness of phytoestrogens and indicated their specific health-promoting activities, 49.4% said that not every therapy with their use would improve health and 42.9% declared lack of knowledge in this area. According to the survey outcomes, 16.7% of respondents unambiguously confirmed beneficial effect of phytoestrogens on menopause symptoms. Half of the respondents had no opinion whether phytoestrogens could be an effective replacement for synthetic drugs based therapies.
CONCLUSIONS. Incomplete knowledge of society regarding the use of phytoestrogens indicates the need for raising awareness of patients/consumers in this area by medical staff and dietitians. Phytoestrogens, when taken responsibly, can have many benefits for human health.
STRESZCZENIE
WSTĘP. Fitoestrogeny to związki pozyskiwane z roślin, których działanie opiera się na podobieństwie strukturalnym do 17-β-estradiolu. Uznawane są za bezpieczniejsze zamienniki leków syntetycznych, szczególnie w terapii dolegliwości związanych z okresem menopauzy. Dostarczane są do organizmu z dietą lub w postaci suplementów.
CEL PRACY. Celem badań była ocena świadomości konsumentów w zakresie spożywania fitoestrogenów wraz z dietą oraz przyjmowania ich w postaci suplementów, a także korzyści i zagrożeń wynikających z ich dostarczania do organizmu człowieka.
MATERIAŁ I METODY. Na potrzeby badania stworzono autorski formularz ankiety, 133 kwestionariusze zostały wypełnione internetowo, natomiast 100 rozdano przypadkowym respondentom na terenie województwa śląskiego. W badaniu wzięło udział w sumie 233 ankietowanych, z czego zdecydowaną większość (84,5%) stanowiły kobiety. Badana grupa była zróżnicowana pod względem wieku, wykształcenia oraz miejsca zamieszkania.
WYNIKI. Większość respondentów (67,4%) spotkała się z pojęciem fitoestrogeny. Jako ich główne źródła wskazywano najczęściej len zwyczajny, słonecznik zwyczajny, dynię zwyczajną, oliwkę europejską i chmiel zwyczajny. Nieliczna grupa ankietowanych (6%), przekonana o skuteczności działania fitoestrogenów, wskazywała ich konkretne działania prozdrowotne, 49,4% stwierdzało, iż nie każda terapia z ich użyciem spowoduje poprawę stanu zdrowia, a 42,9% deklarowało brak wiedzy w tym zakresie. Spośród badanych 16,7% jednoznacznie potwierdziło ich korzystny wpływ na objawy menopauzy. Połowa badanych nie miała zdania, co do możliwości skutecznego zastępowania przez fitoestrogeny terapii prowadzonej za pomocą leków syntetycznych.
WNIOSKI. Niepełna wiedza społeczeństwa, dotycząca zastosowania fitoestrogenów w diecie i suplementacji, wskazuje na konieczność jej ciągłego poszerzania wśród pacjentów/konsumentów przez personel medyczny i dietetyków. Fitoestrogeny przyjmowane w sposób odpowiedzialny mogą nieść wiele korzyści dla zdrowia człowieka.